De Massageruimte - Zorg voor jou
Craniosacraaltherapie
  
Wat is craniosacraaltherapie?
Het cranio-sacraal systeem bestaat uit de hersenen, het ruggenmerg, het dikke vlies dat daaromheen zit ( dura mater) en het hersenvocht dat tussen die twee vloeit. het geheel wordt omgeven en beschermd door de botten van schedel ( cranium) en wervelkolom tot onderaan het heiligbeen ( sacrum). Binnen dit systeem bevindt zich ook het zenuwstelsel.
 
Het ritme van het hersenvocht wordt gecreëerd door een pompsysteem diep binnen de hersenen. De botten van de schedel zetten uit, vervolgens worden de wervels lichtjes van elkaar geduwd, waarna het sacrum naar onder en vervolgens naar binnen roteert.
Dit cranio-sacrale ritme uit zich als een uitdijende en inkrimpende golf die overal op het lichaam voelbaar is. Wij kunnen dit ritme beschouwen als de ademhaling van het zenuwstelsel.
Dit stelsel regelt de werking van alles wat er in het lichaam gebeurt.
Daarmee is het cranio-sacrale ritme, naast de ademhaling en de hartslag, de derde primaire levensfunctie van het lichaam.
De cranio-sacraaltherapie is ontstaan vanuit de osteopathie, maar kent vanaf 1985  een explosieve ontwikkeling.
Bij cranio-sacraaltherapie worden niet de ziektesymptomen op zichzelf behandeld, maar vindt behandeling plaats van de "cliënt".
De behandelaar schenkt niet alleen aandacht aan de klachten, maar ook aan de mogelijke oorzaken ervan.
Aangezien cranio-sacraaltherapie het lichaam uitnodigt weer zoveel mogelijk te gaan functioneren zoals het bedoeld is en het zelfherstellend vermogen stimuleert, is het soort klachten dat behandeld kan worden zeer divers.
De behandelaar zal werken aan het optimaliseren van de elasticiteit en ruimte binnen de schedelbeenderen en de overige delen van het cranio-sacrale systeem.
Daartoe zal de behandelaar in het ritme meegaan en een lichte druk op het systeem uitoefenen.
Op die manier wordt het lichaam uitgenodigd zich te ontspannen en ruimte te scheppen.
Bron: NCSV 
 
Als craniosacraaltherapeute in opleiding ben ik inmiddels gecertificeerd ontspanningstherapeute en kunt u een volledige cranio-sacrale sessie ondergaan.
Ik ben ingeschreven als lid van de NCSV onder nummer NL 2006.08

Thaise stoelmassage:
Wanneer je wat meer wilt weten over de Thaise stoelmassage klik op onderstaande link